Coques de Sant Joan

Publicat dia 18 juny 2012 Postres i dolços
Coques de Sant Joan

 

Ja és aquí: la nit més curta de l’any, el dia més llarg, la nit més màgica, llum, foc i cavalls! Després d’un any d’espera, ja tornam a ser a les portes de Sant Joan.

Ja tornam a sentir el pessigolleig a dins el cos, els ulls ens brillen i les cames es preparen per afrontar les il·lusions d’un altre any a Ciutadella. Estem a punt de tornar a sentir la olor d’intensitat entre la gran massa de gent, la terra dels carrers empedrats i estrets, el sol picant fortament mentre esperem la festa que els grans cavalls i caixers ens donaran. Amics, rialles, plors, il·lusions, festa i sobretot poder tornar a mirar-nos al mirall d’un cavall per poder dir: fins l’any que ve Ciutadella!

Doncs sí, quan un espera amb ànsia una data assenyalada només li queda omplir-se d’aperitius per tal de que l’espera es faci més curta i poder començar a assaborir les primeres pinzellades de la festa. Aquest és el meu cas, i per això aquesta setmana estarà dedicada a la gastronomia de Sant Joan, perquè la ocasió bé s’ho mereix, no trobau?

Aquí us deixo la primera recepta i com no podia ser d’altra manera es tracta de les coques de Sant Joan, molt típiques a Catalunya. Aquí no se’n fan tantes, però no per aquest motiu ens quedarem enrere. Normalment es decoren amb pinyons, sucre, fruita confitada o crema, però podeu improvitzar amb el que tingueu a la nevera. Això és el que he fet jo, i aquí en teniu el resultat 😉

Què necessitam?

Per la massa mare:

 • 100ml de llet una mica calenta
 • 25g de llevadura fresca de panaderia
 • 100g de farina de força

Per la coca:

 • Massa mare
 • 400g de farina de força
 • 2 ous
 • 100g de sucre
 • 50ml de llet
 • 80g de mantequilla a temperatura ambient
 • 1 cullerada de sal
 • 1 mica d’anís si us agrada (jo no n’hi he posat, i a canvi hi he posat una mica d’essència de vainilla)

Per la crema:

 • 50g de sucre
 • 250g de llet
 • 25g de maicena
 • 2 ous
 • 1 cullerada d’essència de vainilla

Per decorar:

 • crema, pinyons, ametlles, fruita, fruita confitada, sucre……

Per on començam?

1_Primer haurem de preparar una massa que serà el que anomenarem la massa mare. Mesclarem la llevadura amb la llet una mica calenta i llavors hi incorporarem la farina. Ho amassarem bé i ho deixarem en un bol, tapat amb un drap un mínim d’una hora, fins que hagi doblat el seu volum. Jo he necessitat gairabé dues hores.

2_Mentres la massa mare reposa, podrem fer la crema. Posem tots els ingredients en una olla i ho posem al foc. Anem remenant tot el temps fins que comenci a bollir, que serà el moment de retirar-ho. Ho posem en una mànega pastissera i ho deixem refredar primer a temperatura ambient i llavors a la nevera.

3_Ara ja podrem fer la coca. Batem per aquest ordre els ingredients: primer posem els ous amb el sucre, després afegim la mantequilla, la llet, la sal i l’essència de vainilla. Finalment hi incorporem la farina i també la massa mare. Ho pastem tot fins que quedi una massa homogènia i que no se’ns enganxi a les mans. Probablement haurem de rectificar de farina.

4_Estenem la massa a sobre d’una safata, a sobre de la qual hem de posar una paper vegetal untat amb una mica d’oli. Si voleu fer dues coques com jo dividiu la massa en dues parts iguals. Ara només faltarà decorar-les amb el que volgueu i posar-hi sucre a sobre o untar-les amb ou batut.

5_Les enfornem a temperatura baixa, a uns 120-130º uns 20-30 min, depenent del forn.

Receptes similars: Postres i dolços

Pastís d’aniversari M&Ms

Publicat dia 9 juny 2014

Amb un whatsapp amb la frase “Que em podries fer el pastís d’aniversari?” va ser com en Josep em va fer arribar que li faria il·lusió que li regalés un pastís pels seus 24 anys. Em va semblar una idea…

Llegeix-ne més

Pastís cucurutxo de xocolata

Publicat dia 1 maig 2014

Cuinar per a algú és molt gratificant, ja sabeu que sóc una gran defensora d’aquesta frase. I més si aquest algú és tan llépol com ell, el meu tio Jaume. Perquè us poseu una mica en situació us explicaré que…

Llegeix-ne més

Comenta