Fideus de roter

Publicat dia 2 març 2014 Sopes i Llegums
Fideus de roter

Treballar a 6Tec és un regal. Tot són rialles, bon ambient i grans persones que es mereixen una entrada a part en aquest blog. El que avui us vull explicar és que quan un dels 6 Tècnics, en Mateu Flaquer, va saber que tenia un blog de cuina ben aviat em va preguntar: “què has fet fideus de roter?” i, quan es va adonar de la meva resposta negativa ben aviat es va encarregar de buscar-ne la recepta i fer-me-la arribar. “Pensa que no duen gens de carn!“, em recalcava.

Amb la il·lusió que ell havia posat en què jo portés de cap els fideus, vaig disposar-me a fer-los un dia que venia un “palmesano” a dinar. Vaig treure la greixonera i ben aviat tot bullia al foc. Cuinar amb greixonera és, per a mi, fer una alabança a la vida. Tot es cou lentament, amb tendresa, sense cap pressa. Tot el que en surt té un gust especial, gust de Mallorca, gust del menjar de les padrines, gust a tradició. Tot es cou tal com en Mateu Flaquer m’explicava la seva recepta de fideus, amb tendresa i sense cap pressa.

Mentre cuinava, el “palmesano” em pregunta: “què és aquesta olla tan retro?” i, per a mi, no hi va haver millor moment per explicar-li que una greixonera és on es cou la vida.

Això és el que m’encanta de la cuina. Una recepta que volta de generació en generació, explicada per un veterà a una jove que intenta plasmar un blog de cuina, que mentre cuina amb una greixonera i amb una rialla a la boca té l’oportunitat d’explicar a  un amic el que és cuinar amb una olla de test.

Què necessitam?

Per a 4 persones:

  • 2 litres d’aigua
  • un tall generós de sobrassada
  • 1 ceba
  • 3 patates grosses o 4 mitjanes
  • 2 tomàtigues de ramallet
  • 150-200g de mongetes tendres
  • una grapada de pèsols
  • oli d’oliva i sal
  • també podeu afegir les verdures de temporada que vulgueu: espàrrecs, colflori… i també caragoles.

Per on començam?

1_Posam l’aigua i el tall de sobrassada a una olla i la tapam. La posam al foc perquè bulli.

2_Agafam la greixonera i hi tiram un raig d’oli d’oliva. Quan l’oli estigui calent hi afegim la ceba ben picada i un polsim de sal i abaixam el foc perquè cogui lentament. Quan ja estigui ben dorada hi afegim les dues tomàtigues de ramallet que haurem ratllat prèviament. Ho deixam coure uns 10 minuts.

3_Apujam el foc i abocam l’aigua que ja tendrem ben calenta a la greixonera, i ho farem amb un colador perquè la sobrassada no ens hi caigui. Espremerem bé la sobrassada perquè amolli tot el seu suc i gust. Quan bulli, incorporam les patates tallades (a cantons, com en diuen les padrines), les mongetes tendres tallades en 3-4 trossos i els pèsols. Ho deixam coure a foc fort fins que les patates siguin quasi cuites i afegim els 300g de fideus. Els coem seguint les instruccions del fabricant i ho deixam reposar uns minuts abans de servir.

Teniu en compte que podeu aturar el foc uns minuts abans del temps indicat pel fabricant, ja que la greixonera aguantarà el bull una estona.

 

 

Receptes similars: Sopes i Llegums

Mongetes amb gambes i cloïsses

Publicat dia 16 març 2014

Quan la meva padrina Catalina ve a casa meva sempre es queda perplexa i amb uns ulls ben badats. El fet que tenguem les parets nues sense cap quadre, una sala sense una vitrina amb la seva respectiva vaixella o…

Llegeix-ne més

Sopa d’all

Publicat dia 8 febrer 2014

M’agrada pensar que la vida consisteix en passar seqüències de cicles, períodes de temps on predominen una sèrie d’esdeveniments fins a arribar a un punt on, casualment, tornam a reproduir-los amb el mateix ordre. Aquest any tornen a portar-se els…

Llegeix-ne més

Comenta