Si alguna cosa bona he fet aquestes vacances ha estat aprofitar el temps al mà xim!
Ja feia temps que volia fer pa a un forn de llenya, però mai trobà vem el moment idoni. A ca la padrina ballarina tenen un forn de llenya però jo crec que no l’he vist funcionar mai, o almenys per cuinar. A vegades, quan lleven herbes del jardÃ, les cremen allà dins, i el forn funciona perfectament; és una llà stima que no s’aprofiti per cuinar…
Tot el contrari passa a casa de’n Tomeu, que tenen un forn de llenya que sempre està “en marxa”. Mai els fa mandra pegar foc i coure-hi panades, coques o porcelletes; aixà que vaig aprofita-me de la situació i vaig demanar per fer pa allà :). L’excusa del pa va servir per ajuntat-nos tots i passar una tarda ben completa: unes bones xerrades, unes bones jugades de na Móra amb en Glop o na Brusca i sobretot un pa ben bò.
Us he de dir que el pa que vam fer no pot esser més casolà , ja que la farina que vam utilitzar és  feta del padrà de’n Tomeu, les mesures els va prendre na Cati, el forn el va encendre el pare de’n Tomeu i els pans els vam pastar en Tomeu i jo, i clar, el pa no va poder sortir millor.
Amb les quantitats que vam posar, vam fer 3 pans: un molt gran de pipes i fruits secs, i dos de més petits que els hi vam posar romanÃ. Les quantitats que estan escrites són la meitat del que hi vam posar nosaltres, però ja podreu fer un pa ben gros.
Què necessitam?
- 1200g de farina (en aquest cas integral)
- 500g d’aigua
- 25g de llevat fresc
- pipes, fruits secs, romanÃ…
Per on començam?
1_Posam en un bol l’aigua i hi fonem el llevat. Després, hi afegim els fruits secs, el romanà o el que vulgueu posar-hi i incorporem la farina. Hem de pastar fins que veiem que la pasta es treballa bé i ja és homogènia.
2_Formem els pans i els deixam tovar amb un drap a sobre durant més o menys una hora o una hora i mitja, fins que hagin doblat el seu volum.
3_Els fiquem al forn durant uns 45 minuts.
Bon dia i bon pa 😉