Panades

Publicat dia 9 abril 2014 Pans i coques
Panades

Aquests anys que he estat vivint a Barcelona me n’he adonat què les panades fan obrir els ulls a qualsevol. Per nosaltres sempre éren benvingudes, encara que arribessin a dintre d’un paquet de cartró i amb un dia de retard, i per als meus companys catalans eren sempre motiu de sorpresa. Aquelles canastretes plenes de “xítxeros” i carn, que es mengen sense coberts i a totes hores: per berenar al matí, a la tarda, per dinar o per sopar. Sempre en vaig oferir a tothom, però normalment la resposta era “no, gràcies”. A poc a poc, però, es van anar fent a la idea d’aquestes cassoletes i, al final, tothom que les prova, repeteix 😉

Ja arriba Pasqua i, per això, avui començ amb la primera d’una sèrie de receptes que he preparat per aquestes dates. Es tracta de les receptes tradicionals mallorquines (i alguna sorpresa més), perquè tothom pugui conèixer aquesta cuina tan bona i autòctona que tenim i perquè els que ja les coneixem i en disfrutam puguem comparar receptes 😉 Les panades a Mallorca s’elaboren en família el divendres o dissabte de Pasqua i es mengen el mateix dia, acabades de fer, i són boníssimes!

No trobareu una recepta de panades única, tot el contrari, més aviat direm que hi ha tantes receptes de panades com famílies mallorquines. La base sempre és la mateixa: saïm, oli, aigua i farina, i a partir d’aquí cadascú fa i desfà. La nostra recepta no porta gaire quantitat de greix i a nosaltres ens agrada molt. Ja em direu que en trobau i esper poder conèixer les vostres versions!

Què necessitam?

Per la pasta:

Com veureu no són quantitats exactes, sinó que les contam amb “mesures”. Cada mesura nostra és, més o menys, un got de beure aigua (200ml)

  • 1 mesura de saïm fos
  • 1 mesura d’oli
  • 1 mesura de llet
  • 1 mesura d’aigua d’aigua
  • 1 mesura de suc de taronja
  • 1 ou sencer i un vermell d’ou
  • un poc de llevadura (5g) que la fondrem a dins l’aigua
  • la farina que es begui

Pel farcit:

El farcit de les panades de Pasqua és de carn de xot, però a molta gent no li agrada i ara ja es fan del que es vulgui. Nosaltres tot l’any les solem fer de porc, però per Pasqua de xot.

  • Tallades de carn de xot (o de porc)
  • Xítxeros (pèsols), condimentats amb el que vulgueu. Nosaltres hi posam ceba tendra tallada ben petita, una mica de prebe bord, sal i prebe bò i a vegades també carxofa tallada ben fina.

 

Per on començam?

panades mural

1_Primer prepararem el farcit. Tallarem la carn a trossos petits i la condimentarem, posant-‘hi sal, prebe bò i un raig d’oli. També prepararem els “xítxeros”, posant-los un poc de sal, ceba tendra tallada ben petita i una mica de prebe bord i oli.

2_Ara prepararem la pasta mesclant tots els ingredients a dintre un bol gros. Ho farem amb les mans fins a aconseguir una massa que no se’ns enganxi i es pugui treballar bé.

3_Amb les mans, formarem una bola de massa, introduirem el dit gros a dintre i amb paciència anirem formant una cassoleta, pujant la pasta amb els dits perquè es formin les parets de la panada. Va molt bé ajudar-se amb un paper de forn col·locat a sota de la panada, així la podreu anar girant amb facilitat.

4_Quan tengueu la cassoleta formada, serà el moment de posar-hi el farcit. Els “xítxeros” abaix, després la carn (perquè el suquet que amollarà donarà més gust als “xítxeros”) i finalment, si voleu, uns trossets de sobrassada.

5_Per a fer la tapadora aplanarem una mica de pasta i li donarem forma de cercle. La col·locarem a sobre de la panada i amb els dits l’anirem ajuntant amb la cassoleta, fent una mica de pressió.

6_Ara només ens quedarà fer els pessics. Aquest sí que és un art que no tothom té. Per fer els pessics que veieu a la fotografia: amb el dit gros hem d’anar tombant la pasta dels voltants de la panada cap al centre, exercint pressió el darrer moment perquè quedi ben segellat al seu lloc.

7_Enfornarem la llaunada de panades a 180º uns 50 minuts, fins que vieu que són ben rosses.

Receptes similars: Pans i coques

Hamburgueses de vedella i foie

Publicat dia 6 gener 2014

Si la nit del 5 de gener, la nit de reis, és màgica, el dia de reis encara ho és més. Per a mi era, i segurament per molts nens és, el millor dia de l’any. Un dia festiu, amb…

Llegeix-ne més

Pa per a principiants

Publicat dia 8 octubre 2013

Diuen que els costums són particulars maneres d’actuar habitualment. Tothom té costums i, a més, molta gent no se n’adona d’ells. Cosa curiosa, no? Acostumem a relacionar els costums amb les tradicions però… i si jo us dic que tan…

Llegeix-ne més

Comenta