Pastís cucurutxo de xocolata

Publicat dia 1 maig 2014 Postres i dolços
Pastís cucurutxo de xocolata

Cuinar per a algú és molt gratificant, ja sabeu que sóc una gran defensora d’aquesta frase. I més si aquest algú és tan llépol com ell, el meu tio Jaume. Perquè us poseu una mica en situació us explicaré que cada nit, abans d’anar a dormir, li és necessari menjar-se alguna mossegada dolça, ja sigui pa amb nutela, sandvitx de xocolata o alguna resta d’algun pastís (però no li digueu a ell que us ho he explicat 😉 ). A vegades, quan a casa seva es pregunten que de què poden sopar, ell contesta: “i per què no sopam de pastís de xocolata?”.

Ahir va celebrar els seus 50 anys amb molta il·lusió, com diu ell: “No sóc vell, porto molta joventut acumulada”. Per tant, no podia deixar passar l’oportunitat de preparar-li un súper pastís, tot per ell, i complir així el seu somni de sopar de pastís de xocolata. El resultat, al meu parer, va ser espectacular i molt bo. Un pastís gens embafador, molt gros i que feia treure els ulls a qui el mirava i, el més important, va fer que l’amfitrió se sentís com un “nin de 50 anys amb jugueta nova”. MOLTES FELICITATS TIO JAUME!

pastis bolla gelat 2

Què necessitam?

La recepta per a fer la base del pastís és una que ja teniu  penjada al blog. Concretament aquesta: pastís de xocolata, però multiplicant les quantitats per 2,5.

Per a la ganache de xocolata (la capa intermèdia entre els dos pastissos):

  • 80ml de nata
  • 150g de xocolata negra

Per a la buttercream de xocolata blanca:

  • 500g de mantequilla
  • 500g de sucre en pols
  • 200-250g de xocolata blanca

Per a la cobertura de xocolata:

  • 50g de mantequilla
  • 100g de xocolata negra

  • 1 curutxo
  • boletes de colors

Per on començam?

-Per a fer el pastís de xocolata:

Veure aquest enllaç: pastís de xocolata

Nota: en lloc de buscar farina que ja porti llevadura podeu posar-hi un sobre d’impulsor (per a la recepta original). En aquest cas, per a tota la quantitat de massa jo vaig posar-n’hi dos sobres.

– Per a fer la ganache de xocolata:

1-Posam la nata a escalfar i quan estigui a punt de bullir, la tiram a sobre de la xocolata negra trossejada. Esperam un minut i llavors batem amb unes varilles fins que la xocolata estigui desfeta. Ho deixam refredar fins que agafi consistència i ja estarà llesta!

-Per a fer la buttercream de xocolata blanca:

1-Tallam la mantequilla a daus molt petits, i amb unes varetes elèctriques la batem bé, fins que quedi cremosa i torni d’un color blanquinós. Afegim el sucre en pols i continuam batent uns 4 minuts.

2-Fonem la xocolata blanca al bany maria i quan hagi refredat una mica la incorporam a la mescla i batem fins que quedi ben integrat.

-Per a fer la cobertura de xocolata:

1-Simplement hem de fondre la mantequilla i la xocolata al bany maria. La mantequilla és opcional, encara que ens aportarà un color brillant espectacular.

Muntatge del pastís:

mural pastis cucurutxo

1_El dia abans hem de preparar el pastís de xocolata. Quan tenguem la massa del pastís feta, la dividirem en dues parts iguals i la passarem a dos motlles iguals, untats prèviament amb mantequilla. Els enfornarem i, quan els traiem del forn, els deixarem refredar a sobre d’una reixa refredadora girats al revés, amb la base del pastís cap a dalt. Quan hagin refredat els forrarem de paper film i els deixarem a la nevera tota la nit.

2_El dia següent els traurem de la nevera i del paper film. Tallarem amb un ganivet de serra (d’aquests de tallar el pa) la muntanyeta que fan els pastissos, perquè ens quedi ben pla. Els trossos que retiram de pastís els guardarem perquè ens serviran per a fer la bola que va a sobre. Col·locam el primer pastís a sobre del plat d’emplatar, seguit de la ganache de xocolata i finalment l’altre pastís.

3_Ara farem una primera capa de buttercream. Aquesta primera capa ens servirà per a assentar les molles i anivellar. Amb una espàtula llarga, plana i prima anirem agafant buttercream i posant-la al voltant del pastís, intentant que ens quedi llis i sense gaires imperfeccions. Aquesta primera capa, però, no fa falta que sigui perfecta. Portarem el pastís a la nevera uns 15 minuts perquè aquesta primera capa torni forta i així poder treballar millor.

4_Ara farem el mateix però amb una capa més gruixuda de buttercream. Hem de vigilar que ens quedi ben plana i sense imperfeccions. Aquest procés no té més secret que tenir paciència i una mica de pols. Quan estigui feta la deixam enfortir una mica a fora de la nevera.

5_Amb les restes del pastís que haurem tallat i guardat, formarem una bola. Per a fer-ho, l’esmicolam amb els nostres dits i ho barrejam amb una mica de mantequilla o amb una mica de ganache de xocolata que haurem reservat. Formam una bola amb les mans i la col·locam a sobre del pastís.

6_Preparada la cobertura de xocolata, esperam una mica a que aquesta perdi temperatura i així la mantequilla de la buttercream no se’ns desfarà. L’abocam per sobre de la bola del pastís i l’anam repartint. Immediatament col·locam el cucurutxo a sobre la bola, perquè sembli que és un gelat que ha caigut a sobre el pastís i s’ha desfet i, finalment, les boletes de colors.

tio jaume pastis

Receptes similars: Postres i dolços

Pastís d’aniversari M&Ms

Publicat dia 9 juny 2014

Amb un whatsapp amb la frase “Que em podries fer el pastís d’aniversari?” va ser com en Josep em va fer arribar que li faria il·lusió que li regalés un pastís pels seus 24 anys. Em va semblar una idea…

Llegeix-ne més

Crespells

Publicat dia 16 abril 2014

Si algun record tenc de quan era petitona d’aquestes dates, és el de fer crespells. Els preparàvem a l’escola tots plegats, amb els companys, a dintre d’una ribella ben grossa i on tots hi posàvem les mans. Què divertit que…

Llegeix-ne més

Comenta