Cuinar per a algú és molt gratificant, ja sabeu que sóc una gran defensora d’aquesta frase. I més si aquest algú és tan llépol com ell, el meu tio Jaume. Perquè us poseu una mica en situació us explicaré que cada nit, abans d’anar a dormir, li és necessari menjar-se alguna mossegada dolça, ja sigui pa amb nutela, sandvitx de xocolata o alguna resta d’algun pastÃs (però no li digueu a ell que us ho he explicat 😉 ). A vegades, quan a casa seva es pregunten que de què poden sopar, ell contesta: “i per què no sopam de pastÃs de xocolata?”.
Ahir va celebrar els seus 50 anys amb molta il·lusió, com diu ell: “No sóc vell, porto molta joventut acumulada”. Per tant, no podia deixar passar l’oportunitat de preparar-li un súper pastÃs, tot per ell, i complir aixà el seu somni de sopar de pastÃs de xocolata. El resultat, al meu parer, va ser espectacular i molt bo. Un pastÃs gens embafador, molt gros i que feia treure els ulls a qui el mirava i, el més important, va fer que l’amfitrió se sentÃs com un “nin de 50 anys amb jugueta nova”. MOLTES FELICITATS TIO JAUME!
Què necessitam?
La recepta per a fer la base del pastÃs és una que ja teniu  penjada al blog. Concretament aquesta: pastÃs de xocolata, però multiplicant les quantitats per 2,5.
Per a la ganache de xocolata (la capa intermèdia entre els dos pastissos):
- 80ml de nata
- 150g de xocolata negra
Per a la buttercream de xocolata blanca:
- 500g de mantequilla
- 500g de sucre en pols
- 200-250g de xocolata blanca
Per a la cobertura de xocolata:
- 50g de mantequilla
- 100g de xocolata negra
- 1 curutxo
- boletes de colors
Per on començam?
-Per a fer el pastÃs de xocolata:
Veure aquest enllaç: pastÃs de xocolata
Nota: en lloc de buscar farina que ja porti llevadura podeu posar-hi un sobre d’impulsor (per a la recepta original). En aquest cas, per a tota la quantitat de massa jo vaig posar-n’hi dos sobres.
– Per a fer la ganache de xocolata:
1-Posam la nata a escalfar i quan estigui a punt de bullir, la tiram a sobre de la xocolata negra trossejada. Esperam un minut i llavors batem amb unes varilles fins que la xocolata estigui desfeta. Ho deixam refredar fins que agafi consistència i ja estarà llesta!
-Per a fer la buttercream de xocolata blanca:
1-Tallam la mantequilla a daus molt petits, i amb unes varetes elèctriques la batem bé, fins que quedi cremosa i torni d’un color blanquinós. Afegim el sucre en pols i continuam batent uns 4 minuts.
2-Fonem la xocolata blanca al bany maria i quan hagi refredat una mica la incorporam a la mescla i batem fins que quedi ben integrat.
-Per a fer la cobertura de xocolata:
1-Simplement hem de fondre la mantequilla i la xocolata al bany maria. La mantequilla és opcional, encara que ens aportarà un color brillant espectacular.
Muntatge del pastÃs:
1_El dia abans hem de preparar el pastÃs de xocolata. Quan tenguem la massa del pastÃs feta, la dividirem en dues parts iguals i la passarem a dos motlles iguals, untats prèviament amb mantequilla. Els enfornarem i, quan els traiem del forn, els deixarem refredar a sobre d’una reixa refredadora girats al revés, amb la base del pastÃs cap a dalt. Quan hagin refredat els forrarem de paper film i els deixarem a la nevera tota la nit.
2_El dia següent els traurem de la nevera i del paper film. Tallarem amb un ganivet de serra (d’aquests de tallar el pa) la muntanyeta que fan els pastissos, perquè ens quedi ben pla. Els trossos que retiram de pastÃs els guardarem perquè ens serviran per a fer la bola que va a sobre. Col·locam el primer pastÃs a sobre del plat d’emplatar, seguit de la ganache de xocolata i finalment l’altre pastÃs.
3_Ara farem una primera capa de buttercream. Aquesta primera capa ens servirà per a assentar les molles i anivellar. Amb una espà tula llarga, plana i prima anirem agafant buttercream i posant-la al voltant del pastÃs, intentant que ens quedi llis i sense gaires imperfeccions. Aquesta primera capa, però, no fa falta que sigui perfecta. Portarem el pastÃs a la nevera uns 15 minuts perquè aquesta primera capa torni forta i aixà poder treballar millor.
4_Ara farem el mateix però amb una capa més gruixuda de buttercream. Hem de vigilar que ens quedi ben plana i sense imperfeccions. Aquest procés no té més secret que tenir paciència i una mica de pols. Quan estigui feta la deixam enfortir una mica a fora de la nevera.
5_Amb les restes del pastÃs que haurem tallat i guardat, formarem una bola. Per a fer-ho, l’esmicolam amb els nostres dits i ho barrejam amb una mica de mantequilla o amb una mica de ganache de xocolata que haurem reservat. Formam una bola amb les mans i la col·locam a sobre del pastÃs.
6_Preparada la cobertura de xocolata, esperam una mica a que aquesta perdi temperatura i aixà la mantequilla de la buttercream no se’ns desfarà . L’abocam per sobre de la bola del pastÃs i l’anam repartint. Immediatament col·locam el cucurutxo a sobre la bola, perquè sembli que és un gelat que ha caigut a sobre el pastÃs i s’ha desfet i, finalment, les boletes de colors.