La padrina Ballarina i el pa Bertinet

Publicat dia 5 febrer 2012 Pans i coques
La padrina Ballarina i el pa Bertinet

A la vida, hi ha pesones que et marquen i són molt importants per a tu. Unes d’aquestes persones són els padrins. Jo només tinc 2 padrines, i vaja padrines que tenc!. Avui us en vull presentar una, la padrina de part de pare. Li diuen Margalida, però jo mai l’he anomenada per aquest nom, sempre ha estat: la padrina ballarina. I vaja si el seu mal nom fa menció a la seva personalitat!

És la persona més activa que conec, amb més energia i força. Ella no és una gran cuinera, tot s’ha de dir, però mai en els meus aniversaris s’ha oblidat de portar-me la seva “coca de danone”. Diria que el seu aliment preferit és el pa. Sempre menja pa, mai li pot faltar. Quan anem a dinar a casa seva i ens fa macarrons: “voleu un poc de pa?” Amb els macarrons? Doncs sí, per a ella sempre l’acompanyant perfecte és el pa.

És per això que ahir mentres feia el pa vaig pensar tota l’estona amb ella, i avui no volia oblidar-me’n. Sé que si l’hagués pogut provar li hagués encantat!

Aquest pa està fet amb la tècnica Bertinet. Aquest senyor és partidari de no afegir farina fins que la massa es desenganxi de les mans, sino que s’ha de treballar la massa d’una manera especial (a la manera Bertinet) fins que ja estigui llesta i no s’enganxi. Fins que agafi vida, com diu ell mateix. Jo no m’he atrevit a fer-lo fins que no vaig veure el video on ell mateix ho explica, que us adjunto al final.

Es tracta de pastar fent uns moviments per a que la massa agafi aire. Al principi us pensareu que aquest home us ha estafat, però amb paciència la massa va tornant fina i es pot treballar bé. El resultat ho val la pena, jo he quedat ben satisfeta!

Què necessitam?

A mi amb 500g de farina m’ha donat per fer una barra, 3 panets petits i una espiga

  • 500g de farina de FORÇA
  • 350g d’aigua
  • 10g de sal
  • 10g de llevadura fresca de panaderia

Per on començam?

1_Barregem la farina, el llevat i la sal en un bol. Hi afegim l’aigua.

2_Mesclem bé amb una cullera de fusta fins que la massa es formi. Després ho posem a sobre de la taula sense posar gens de farina a sobre i podrem començar a pastar.

3_Hem de pastar pegant cops amb la massa a la taula, aixecant-la i doblegant-la per sobre ella mateixa, formant bosses d’aire. Si mireu el video ho entendreu millor, perquè és bastant difícil d’explicar. Aquests moviments es fan començant a poc a poc i després més ràpids. Jo vaig estar més o menys 30 minuts pastant. Fareu un bon exercici de braços! 😉

4_Quan la massa ja està ben treballada que ja no se’ns enganxa a les mans, la posem en un bol i la deixem reposar 1 hora.

5_Passada aquesta hora, podrem donar la forma que volguem a la massa:Si volem fer una barra, espiga o trena li donem forma allargada. Si volem fer magranetes li donem forma rodona.

6_Ho deixem reposar una altra hora a sobre d’un drap de cotó, sense que es toquin entre ells.

7_Ara només faltarà donar les formes al pa: fer els talls a les barres, fer les espigues amb unes tisores…

8_Enfornar-los a 230º. No hi ha temps, això depèn de si el pa us agrada més torradet o menys.

Si el feu, quedareu molt satisfets, i ja m’explicareu com ha anat l’experiència. AH! I recordeu que la thermomix no el fa aquest amassat 🙂

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=nmRt5O4rd8o&feature=player_embedded]

Receptes similars: Pans i coques

Panades

Publicat dia 9 abril 2014

Aquests anys que he estat vivint a Barcelona me n’he adonat què les panades fan obrir els ulls a qualsevol. Per nosaltres sempre éren benvingudes, encara que arribessin a dintre d’un paquet de cartró i amb un dia de retard,…

Llegeix-ne més

Hamburgueses de vedella i foie

Publicat dia 6 gener 2014

Si la nit del 5 de gener, la nit de reis, és màgica, el dia de reis encara ho és més. Per a mi era, i segurament per molts nens és, el millor dia de l’any. Un dia festiu, amb…

Llegeix-ne més

Comenta