La tornada a Barcelona després d’un gran cap de setmana llarg a Mallorca ha estat dura. Aquest cap de setmana ha estat intens i molt ben aprofitat. He tingut temps de disfressar-me, d’estar amb els amics, amb la famÃlia, he fet feina i també he tingut temps de cuinar.
Aquesta vegada tenia un nou repte, havia de fer un pastÃs d’aniversari per la meva padrina, que compleix un altre any d’alegria. Al dinar de celebració assistirien grans crÃtics dels postres. Estic parlant ni més ni menys que del meu tio Jaume. Sempre em demana pastissos per ell sol, tant li és si són de xocolata, com de fruita, o gelat…. Tan és, la qüestió és ser llèpols.
Havia vist ja fa temps una mousse de crema d’avellanes que em va fer moltes ganes, però no n’hi havia prou per a fer un pastÃs, i se’m va acudir de donar-li consistència amb unes vores de “braç de gitano”, i quina millor base  per completar el pastÃs que la meva base de galetes. Per fer tot això no vaig poder comptar amb millor ajuda i companyia, i és que vaig tenir al costat dos grans “pinches”, en Tomeu i na Maria (moltes grà cies per fer una miqueta més dolços aquests moments).
L’experiment va sortir molt bò, i les crÃtiques van ser molt bones, només en van quedar dos trossos. És una miqueta llarg d’explicar però us animo a que la feu, perquè quedareu molt bé!!
Què necessitam?
Per la base:
- un paquet de galetes tipus digestive
- 60g de mantequilla
Per la mousse:
- 400ml de nata per montar
- 2 clares d’ou
- 200g de crema d’avellanes (nutella o nocilla)
- 1/2 tassó de llet
- 3 fulles de gelatina neutra
Per el braç de gitano:
- 2 ous
- 60g de sucre
- 60g de farina
- crema d’avellanes per untar
- 75 ml de nata
- 75g de xocolata negra per a cobertura
- 30g de mantequilla
- Crocanti (opcional)
Per on començam?
Per la base:
1_Triturem les galetes i fonem la mantequilla per separat. Ho mesclem tot i ho lliguem bé.
2_Preparem el motlle desmontable i fem la base. Coloquem la mescla de galetes i mantequilla i ho aplanem fins que quedi ben compacte.
Per el braç de gitano:
1_Mesclem molt bé els ous i el sucre. Després hi incorporem la farina i seguim barrejant.
2_Per altra banda pugem les clares dels ous a punt de neu. Quan estiguin, ho barregem amb la mescla anterior fent moviments d’envoltura, per a que no es baixi el punt de neu.
3_Estenem la massa en una safata de forn, a sobre d’un paper vegetal. Ho enfornem uns 5 min a 180º. El deixem refredar una mica.
4_Untem la crema d’avellanes i enrotllem el braç. El posem a la nevera per a que s’endureixi una mica. Quan ja estigui fort el tallem a “rodanxes” i el col·loquem als costats del motlle
Per la mousse:
1_Fonem al bany maria o al microones la crema d’avellanes.
2_Hidratem la gelatina posant-la amb aigua freda.
3_Escalfem la llet i hi posem la gelatina ja hidratada.
4_Afegim la crema d’avellanes i ho barregem bé. Ho deixem refredar.
5_Montem la nata i les clares per separat. I llavors unim la mescla anterior i la nata i les clares anant amb molt de compte fent moviments d’envoltura.
6_Posem la mousse sobre la base de galates i ho deixem dins la nevera.
Per la cobertura: (convé fer-la un dia després o bastantes hores després de fer la mousse, perquè sino es barrejeran)
1_Escalfem la nata i quan comenci a bollir la retiram del foc i hi afegim la xocolata i la mantequilla.
2_Ho barregem tot i ho posem a sobre de la mousse.
Llesta i… Felicitaaaats!