Si hi havia una data assenyalada a les cases mallorquines era el dia de les matances. Un dia molt esperat per tothom, on s’ajuntava tota la famÃlia per un bé comú: preparar reserves de menjar per tot l’any; i en el cas dels més petits, jugar i passar-s’ho millor que mai. Jo ja no l’he viscuda a aquesta època, i a casa no n’hem fetes mai de matances, però encara hi ha famÃlies que ho segueixen fent, i converteixen aquest dia amb una data assenyalada al calendari. No em cal anar molt lluny per trobar exemples: a casa d’en Tomeu se’n fan cada any, i pel que sé encara d’una manera ben tradicional.
D’aquest dia se’n fan: sobrassades, llonganisses, botifarrons…. mmm 🙂 provisions per tot l’any! I també el nostre estimat saïm.
El saïm ha format part de la cuina tradicional mallorquina jugant en paral·lel amb l’oli d’oliva. He sentit a dir que abans es fregien les patates amb saïm en comptes d’oli, i que eren molt més gustoses, i clar, també més greixoses, que tot s’ha de dir. Ara ja no s’utilitza tant, però aixà i tot encara hi ha una recepta que mai cap altre ingredient aconseguirà guanyar-li la partida al saïm: les ensaïmades!
La veritat és que no n’havia fetes mai d’ensaïmades, i per això vaig telefonar a la meva padrina pitja perquè em donà s l’autèntica recepta, i per sorpresa meva em va dir: “jo no n’he fetes mai!” :O Quina sorpresa! Doncs sÃ, serà tot un honor per mi fer per primera vegada a la vida una ensaïmada primer que la meva padrina.
Per aconseguir la recepta he hagut de recórrer a la meva mare, que en tenia una, i aquà la teniu. Per no haver-ne fet mai m’han quedat prou bé, han estat bonÃssimes!
Què necessitam?
- 450g de farina de força
- 100g de sucre
- 100g d’aigua
- 140g d’ous pesats amb la closca (són 2-3 ous depenent del tamany)
- 20g de llevadura prensada fresca
- 30g d’oli
- 150-200g de saïm (aquà a Barcelona o en altres llocs el podeu trobar com a “manteca de cerdo”)
Per on començam?
1_Primer mesclem bé l’aigua, els ous i el sucre, i fonem la llevadura amb una mica d’aigua teba, i ho mesclem tot molt bé.
2_Afegim la farina i amassem fins que ens quedi una pasta homogènia. Llavors serà el moment d’afegir-hi l’0li i seguir amassant una mica més.
3_Deixem tovar-ho uns 10-15 min.
4_Ara haurem d’estirar la massa molt fins, fins que quedi com un tel de ceba, fins i tot que faci forats de tan prima. Costa una mica però amb paciència tot s’aconsegueix. 😉
5_Quan ja estigui estirada hi posem el saïm. L’hem d’escampar pertot arreu, i s’ha de ser generós, ja que és el que fa més bones les ensaïmades.
6_Ara comencem a enrotllar la pasta com si fos un braç de gitano.
7_Formem els espirals amb el cilindre llarg que ens haurà quedat amb la pasta enrotllada. Ha de quedar suficient espai a l’espiral perquè la massa agafarà bastant volum.
8_Ara tapem els espirals amb un paper film i ho deixem tovar. Jo ho he deixat tota la nit, i diuen que ha d’estar entre 4 i 10 hores.
9_Quan m’he llevat al matà m’he trobat unes ensaïmades que havien més que doblat el seu volum. Ara és el moment de posar-les al forn uns 10-15 minuts a 180º.
10_Només ens quedarà espolvorejar-les amb una mica de sucre en pols i llestes!
Quin gust que dóna poder esmorzar d’unes ensaïmades casolanes acabades de fer!