Bacallà confitat amb poma

Publicat dia 2 març 2012 Carn i peix
Bacallà confitat amb poma

Sabíeu que a Mallorca una poma no sempre fa referència a una fruita?

Si busquem els significats de poma trobem: 1. Fruit de la pomera, que és de forma esferoidal o més o menys rodonenca, de color variable entre verd, groc i vermell, i d’una grossària que oscil·la entre tres i deu centímetres de diàmetre.  I si anem a l’entrada número 5 trobarem: 5. adj. Dona ximple, indiscreta, curta d’enteniment. Dona que fa coses sense cap sentit, sense ser beneita. Una mica “cursi”.

Sí, ser una poma a Mallorca és ser una “pava” a Barcelona, ser una mica “cursi”. No us penseu que els homes se’n lliurin, també poden ser “pomots”, i sol significar que és una “mica afeminat”. Així que si un dia us diuen: “que ets de poma!”, agafau-vos-ho malament, o no. A mi m’ho han dit tota la vida, i m’ho segueixen dient sovint, i no crec que la gent que em coneix ho digui amb mala intenció. No sé perquè deu ser….. ;).

També podem trobar les pomes en l’expressió, ja que si fas “cara de pomes agres” és que te’n passa alguna. O també podem parlar de pomes en temes més “verds” i en una conversa calentona ben mallorquina (ja ens entenem).

Aquesta recepta està feta amb pomes de tota la vida, les que ens podem menjar, que al cap i a la fi són les més bones. Us enrecordeu de les pomes que vam comprar la setmana passada en Tomeu i jo? Doncs encara estaven intactes…  No n’hem menjat ni una! I he aprofitat per cuinar-les amb bacallà.

Ah! Que no se m’oblidi! Aquesta recepta va dedicada amb molt de carinyo al meu sogre, perquè per fi pugui cuinar unes bones peces de bacallà! Esper que ja et quedis tranquil! 🙂

Què necessitam?

per 4 persones:

  • 4 peces de bacallà
  • oli d’oliva
  • 2 grans d’all
  • 4 pomes
  • 2 cebes
  • 1 ou

Per on començam?

1_Posem a confitar les peces de bacallà. Per fer-ho posem les peces en una cassola cobertes d’oli amb dos grans d’all. Ho posem al foc molt molt baix, mai ha d’arribar a bollir, durant uns 10-15 min. Si teniu un termòmetre, compteu amb que no s’han de superar els 60-70º.

2_Per fer la base de pomes: posem al foc molt lent la ceba ben picada petitona i les pomes tallades a dauets. Quan la poma i la ceba ja estiguin tovetes, apugem el foc perquè no es faci una pasta i acabem fer les últimes remenades.

3_Ara només ens cal fer la maionesa: posem un ou, una mica de sal i els dos grans d’all que havíem utilitzat quan hem confitat el bacallà en un bol, i anem afegint l’oli de la cocció del bacallà. Fem la maionesa amb el robot de cuina o amb el túrmix. La quantitat d’oli varia en funció de lo espessa que volguem la maionesa.

4_Posem la maionesa a sobre de les peces de bacallà i ho posem a gratinar al forn. Compte que en molt poc temps ho tendrem llest!

5_Ara només daltarà emplatar: col·loquem la base de pomes i ceba al fons del plat i a sobre hi posem el bacallà gratinat.

Receptes similars: Carn i peix

Cuixes de pollastre amb salsa

Publicat dia 13 juny 2014

“En casa del herrero, cuchillo de palo”, ja ho diuen, no? Doncs aquest és exactament el meu cas! Resulta que a casa meva no hem estat  mai de menjar carn. A ma mare no li agrada massa i, per tant,…

Llegeix-ne més

Hamburgueses de vedella i foie

Publicat dia 6 gener 2014

Si la nit del 5 de gener, la nit de reis, és màgica, el dia de reis encara ho és més. Per a mi era, i segurament per molts nens és, el millor dia de l’any. Un dia festiu, amb…

Llegeix-ne més

Comenta