Bunyols de patata
Avui a Mallorca és la vÃspera del dia de les verges, el nostre dia dels enamorats particular.
El que es commemora és Santa Úrsula. Conta la història que Santa Úrsula va ser assassinada mentre peregrinava a Roma en companyia d’11 verges, que després  la llegenda les ha convertides en 11.000!!!
La tradició popular ha convertit la llegenda en una festa on els joves van a cantar serenates sota el balcó de casa les jovenetes fradines, acompanyats d’un clavell. Aquestes, per agrair-los la cantada els ofereix bunyols i una mica de vi dolç. Malauradament, aquesta és una tradició que es va perdent, com moltes d’altres tradicions tan guapes que tenim a Mallorca.
La meva memòria però, em regala encara records de serenates dels nins de la classe i uns quants clavells de colors vermell i blanc. El que més agraeixo però, és continuar tenint el record de les cotxeries obertes a Vilafranca amb les parades de bunyols en marxa, amb la olor d’oli i de sucre, i les ganes de comprar-ne i menjar-los amb el fred que ja guaitava el nas. Comprats a pes i embolicats en un paper, amb  unes quantes cullerades de sucre si aixà ho desitjaves i au, els bunyols ja eren teus!
Avui en dia tots aquests records no són més que això, records. Ja no abunden ni serenates ni parades de bunyols, però aquest dolç continua sent una constant a les cases mallorquines. Són bonÃssims, i amb una mica de sucre o confitura encara més!
Us he de confessar que la foto dels bunyols no és meva… No és cap secret que els bunyols tenen un “truc” d’elaboració, per dir-ho d’alguna manera. Jo no n’havia fet mai, i quan vaig comentar-li a la meva padrina que volia fer bunyols em va dir: “uuhh! i que en sabrà s de fer el forat?” Jo tota optimista vaig pensar que, és clar que en sabria! Coses més difÃcils he fet! Però pobra ingènua de mi…. ha estat més difÃcil del que em pensava!
Al final m’he animat a penjar una foto del resultat. Espero que no sigui la rialla de tots. No diuen que la intenció és el que compta? Doncs avui ho és! 😉 La pròxima vegada de ben segur que em sortiran millor!
Us deixo un vÃdeo ben autèntic perquè veieu com es fan. És molt guapo veure-ho, una mica més complicat de fer!
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=kptmgFp7as4]
El meu intent de bunyols:
Què necessitam?
Segur que hi ha 1001 receptes de bunyols, però jo he fet servir la de la meva padrina. Sé que n’hi ha que hi posen aigua i llet, però jo no n’he fet servir.
- 500g de patata bullida
- 250g de farina
- 1 ou
- 25g de llevadura fresca
- sucre
- oli de girasol per fregir
Per on començam?
1_Fonem la llevadura en una mica d’aigua tèbia, la mÃnima per poder fondre-la. Hi incorporem l’ou i remenen.
2_Xafem la patata que prèviament haurem bullit amb la pell i que haurem pelada quan estigui tèbia. Quan ja estigui xafada hi posem l’ou amb la llevadura i després la farina.
3_Ho deixem reposar durant uns 45 minuts i llavors ens quedarà la tasca de fregir els bunyols. Us aconsello que mireu el vÃdeo per veure el moviment de mans, perquè és difÃcil d’explicar i...Carregue-vos de paciència si no ho heu fet mai!!!!!Â