Pa per a principiants

Publicat dia 8 octubre 2013 Pans i coques
Pa per a principiants

Diuen que els costums són particulars maneres d’actuar habitualment. Tothom té costums i, a més, molta gent no se n’adona d’ells. Cosa curiosa, no? Acostumem a relacionar els costums amb les tradicions però… i si jo us dic que tan sols fa un mes que ha nascut un nou costum per a mi?

Aquest és el de fer pa cada diumenge. Fa poc he adquirit un llibre amb 200 receptes de pa, i direu: “200 receptes de pa?!”. Doncs sí, ja ho deia jo a l’entrevista, el pa és un gran conegut però alhora un gran desconegut. Oi que sou molts que no heu provat mai de fer pa a casa? Però tots mengem pa cada dia. Això no pot ser!!

Fer pa és addictiu i a més molt reconfortant. Si el feu a casa, sentireu que mengeu el pa més bo que heu tastat mai, i no sóc exagerada. L’haureu fet vosaltres, amb productes vostres, amb les vostres mans, us omplirà la casa amb oloreta de pa… Què més es pot demanar? Us he convençut? A fer pa s’ha dit!

Aquesta recepta és per a principiants, se’l sol anomenar “pa miracle” i és que no és per a menys. No necessita temps de tova ni amassat. No necessitem cap panificadora ni molt de temps. Tan sols 5 minuts per fer-lo i 40 per coure’l, unes mans i uns quants ingredients bàsics i tindrem uns pans tan meravellosos com els de la foto. Ens hi posam?

Què necessitam?

  • 310g de farina de FORÇA
  • 175g d’aigua a temperatura ambient
  • 20g d’oli d’oliva
  • 15g de llevadura fresca
  • 1 cullerada de sal (que equival a 8g)
  • opcional: pipes, fruits secs….
  • i, molt important: un pírex amb tapa. Si no en teniu podeu improvitzar amb un motlle de coques tapat amb un altre motlle.

Nota: us recoman que si sou principiants i voleu fer un pa integral, utilitzeu el 50% de la farina integral i l’altre 50% de farina de força. Jo, com veieu, he fet dos pans, un completament de farina blanca i l’altre amb la meitat de farina integral (feta de casa!!) i amb pipes.

Per on començam?

1_Posem la farina en un bol i esmicolem la llevadura amb les mans i la tirem per sobre. Afegim l’aigua, l’oli i la sal i barregem bé amb les mans. No fa falta amassar excessivament, només fins que veiem que els ingredients s’han integrat. Formem una bola i la posem a dins el pírex engrassat prèviament amb oli.

2_Pintem el pa amb una mica d’oli d’oliva, hi tirem un polsim de farina per sobre i fem uns talls al pa amb un cúter o un ganivet que talli molt. Ho tapem amb la tapa i ho posem dins el forn SENSE ESCALFAR (sí sí, amb el forn apagat!). Posem el forn a 220º i ho deixem coure 40 min.

Quan el pa estigui cuit el deixem refredar abans de tallar-lo. I ja tenim un pa boníssim i facilíssim, no em direu que no és una meravella?! Ja em fareu arribar els vostres resultats, que tingueu sort amb el vostre primer pa!

Receptes similars: Pans i coques

Panades

Publicat dia 9 abril 2014

Aquests anys que he estat vivint a Barcelona me n’he adonat què les panades fan obrir els ulls a qualsevol. Per nosaltres sempre éren benvingudes, encara que arribessin a dintre d’un paquet de cartró i amb un dia de retard,…

Llegeix-ne més

Hamburgueses de vedella i foie

Publicat dia 6 gener 2014

Si la nit del 5 de gener, la nit de reis, és màgica, el dia de reis encara ho és més. Per a mi era, i segurament per molts nens és, el millor dia de l’any. Un dia festiu, amb…

Llegeix-ne més

Comenta