Arctic roll

Publicat dia 25 març 2014 Gelats i sorbets. Postres i dolços
Arctic roll

Hi ha dies que em despert amb una sensació plàcida, de tranquil·litat, amb senyals de què serà un dia replet de coses a fer però que les faré de bon gust. Són dies on el “bon rollo” s’apodera del meu cos i intenta sortir disparat amb força.

Em dóna bon rollo beure suc de taronja natural al chill out de la terrassa, anar a dormir amb els llençols acabats de rentar, la primavera i els anells grossos. Bon rollo per mi és preparar sorpreses, dormir deu minuts al sofà abans d’anar al llit, portar sabates noves, somiar desperta, tallar a juliana o mullar pa a un ou fregit. El bon rollo d’escriure amb boli bic, menjar xocolata, de dutxar-me amb aigua bullent, viatjar sense moure’m del sofà i respirar aire mallorquí. Sí, també em dóna bon rollo en Tomeu i l’esmorzar que em prepara cada matí, CulleradesDolces, dir-me a mi mateixa “avui serà un gran dia”, que sapigueu una miqueta més de mi i escoltar la llista de reproducció “bon rollo’s” del meu cosí Joan Jaume.

I sí, em va donar molt “bon rollo” enrotllar aquest arctic roll amb el “bon rollo’s” de fons 😉

Un arctic roll és un braç de gitano que es serveix congelat perquè va farcit de gelat i, en aquest cas, amb un petit toc de confitura de gerds. És perfecte com a postres perquè és molt refrescant i no és gens embafador i, si a sobre el decorau com ara us ensenyaré, allà on el porteu serà el protagonista. Us ho dic per experiència, deixareu a tots els presents amb els ulls ben oberts. Ens hi posam?

Què necessitam?

 •  4 ous a temperatura ambient
 • 120g de sucre
 • 120g de farina
 • 1 polsim de sal
 • 1 cullerada de sucre vainillat, vainilla o essència de vainilla
 • 1,5-2 litres de gelat de vainilla
 • confitura de gerds
Per a la decoració:
 • 1 clara d’ou
 • 20g de cacau en pols
 • 20g de farina
 • 30g de sucre
 • 30g de mantequilla

Per on començam?

1_El que farem primer és donar forma  de cilindre al gelat. Per a fer-ho posarem un tros de paper film a sobre de la taula i hi abocarem a sobre cullerades de gelat, enrotllarem el paper film amb el gelat a dintre tot formant un cilindre, ajudant-nos amb les mans. És molt important la textura del gelat perquè no ha d’estar ni massa fort, perquè no el podríem manejar, ni massa desfet. Va bé fer-ho en tandes: donam una primera forma, posam el cilindre al congelador, quan sigui una mica dur el tornam a treure i tornam a donar forma, i així successivament fins a obtenir un cilindre perfecte que guardarem al congelador.

2_Ara començarem a preparar la planxa decorada que envoltarà el gelat. El primer que hem de fer és imprimir-nos una plantilla que ens agradi pel nostre arctic roll. L’imprimirem i la col·locarem a sobre d’una safata per a forn i la cobrirem amb un paper de forn. Tot seguit mesclarem els 30g de sucre amb els 30g de mantequilla que haurem fosa. Després afegirem el cacau en pols, els 20g de farina i la clara d’ou. Ho posarem a una màniga pastissera i anirem resseguint el dibuix de la plantilla. Quan el tenguem tot dibuixat posarem la safata a dins el congelador i mentrestant prepararem la massa de la planxa. Aquí podeu veure un pas a pas:

 3_Posam els ous amb el sucre i la vainilla a un bol i amb unes varilles elèctriques començarem a montar-ho. Hem de batre fins que la mescli hagi tornat d’un color blanquinós i sigui espumosa. Aquest procés durarà uns 10 minuts. Afegim la farina i el polsim de sal i barrejam només uns segons perquè s’integri amb la massa, però no l’hem de treballar amb excés, només fins que la farina s’integri.

4_Traiem del congelador la safata amb la decoració preparada. Retiram la plantilla de paper de sota el paper de forn i abocam a sobre la massa que acabam de preparar. Ho portam al forn i ho courem a 180º durant 10 minuts. Quan el traiem el deixam refredar enrotllat a sobre d’un corró o sobre ell mateix (com veieu a la fotografia). Si no el deixau refredar enrotllat quan l’haguem de farcir i enrotllar, se’ns trencarà.

5_Quan estigui fred, ho desenrotllam i pinzellam per la part de dintre amb confitura de gerds, hi col·locam a sobre el cilindre de gelat que tenim preparat i enrotllam. Ja tenim l’arctic roll preparat.

Esper que el feu i que poseu en pràctica aquesta decoració no només en aquesta recepta, sinó també en braços de gitano i allà on la vostra imaginació us digui!

Receptes similars: Gelats i sorbets

Gelat de vainilla i cardamom

Publicat dia 19 març 2012

Quan un es fa gran, deixa pel camí petits costums que t’han identificat al llarg de la vida. Quan un viu el dia a dia intensament, i amb presses, i quan la rutina és el gran company de viatge, ens…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Postres i dolços

Pastís d’aniversari M&Ms

Publicat dia 9 juny 2014

Amb un whatsapp amb la frase “Que em podries fer el pastís d’aniversari?” va ser com en Josep em va fer arribar que li faria il·lusió que li regalés un pastís pels seus 24 anys. Em va semblar una idea…

Llegeix-ne més

Pastís cucurutxo de xocolata

Publicat dia 1 maig 2014

Cuinar per a algú és molt gratificant, ja sabeu que sóc una gran defensora d’aquesta frase. I més si aquest algú és tan llépol com ell, el meu tio Jaume. Perquè us poseu una mica en situació us explicaré que…

Llegeix-ne més

Comenta