SabÃeu que a Mallorca una poma no sempre fa referència a una fruita?
Si busquem els significats de poma trobem: 1. Fruit de la pomera, que és de forma esferoidal o més o menys rodonenca, de color variable entre verd, groc i vermell, i d’una grossà ria que oscil·la entre tres i deu centÃmetres de dià metre.  I si anem a l’entrada número 5 trobarem: 5. adj. Dona ximple, indiscreta, curta d’enteniment. Dona que fa coses sense cap sentit, sense ser beneita. Una mica “cursi”.
SÃ, ser una poma a Mallorca és ser una “pava” a Barcelona, ser una mica “cursi”. No us penseu que els homes se’n lliurin, també poden ser “pomots”, i sol significar que és una “mica afeminat”. Aixà que si un dia us diuen: “que ets de poma!”, agafau-vos-ho malament, o no. A mi m’ho han dit tota la vida, i m’ho segueixen dient sovint, i no crec que la gent que em coneix ho digui amb mala intenció. No sé perquè deu ser….. ;).
També podem trobar les pomes en l’expressió, ja que si fas “cara de pomes agres” és que te’n passa alguna. O també podem parlar de pomes en temes més “verds” i en una conversa calentona ben mallorquina (ja ens entenem).
Aquesta recepta està feta amb pomes de tota la vida, les que ens podem menjar, que al cap i a la fi són les més bones. Us enrecordeu de les pomes que vam comprar la setmana passada en Tomeu i jo? Doncs encara estaven intactes…  No n’hem menjat ni una! I he aprofitat per cuinar-les amb bacallà .
Ah! Que no se m’oblidi! Aquesta recepta va dedicada amb molt de carinyo al meu sogre, perquè per fi pugui cuinar unes bones peces de bacallà ! Esper que ja et quedis tranquil! 🙂
Què necessitam?
per 4 persones:
- 4 peces de bacallÃ
- oli d’oliva
- 2 grans d’all
- 4 pomes
- 2 cebes
- 1 ou
Per on començam?
1_Posem a confitar les peces de bacallà . Per fer-ho posem les peces en una cassola cobertes d’oli amb dos grans d’all. Ho posem al foc molt molt baix, mai ha d’arribar a bollir, durant uns 10-15 min. Si teniu un termòmetre, compteu amb que no s’han de superar els 60-70º.
2_Per fer la base de pomes: posem al foc molt lent la ceba ben picada petitona i les pomes tallades a dauets. Quan la poma i la ceba ja estiguin tovetes, apugem el foc perquè no es faci una pasta i acabem fer les últimes remenades.
3_Ara només ens cal fer la maionesa: posem un ou, una mica de sal i els dos grans d’all que havÃem utilitzat quan hem confitat el bacallà en un bol, i anem afegint l’oli de la cocció del bacallà . Fem la maionesa amb el robot de cuina o amb el túrmix. La quantitat d’oli varia en funció de lo espessa que volguem la maionesa.
4_Posem la maionesa a sobre de les peces de bacallà i ho posem a gratinar al forn. Compte que en molt poc temps ho tendrem llest!
5_Ara només daltarà emplatar: col·loquem la base de pomes i ceba al fons del plat i a sobre hi posem el bacallà gratinat.