Què se n’ha fet d’aquelles expressions autènticament mallorquines? A quin punt del camà hem deixat enrere les nostres estimades Rondaies Mallorquines?
Eren altres temps quan pujà vem a “Ciutat” i no a Palma; quan sonaven per casa expressions com: “Lo que no mata engreixa”, “Qui no vol pols que no vagi a s’era”, “A un ca magre tot són puces” o “Eren set que l’agontaven i encara pixava tort!”. Eren temps enrere quan ja es deia això de: “Si ens llevem ben d’hora ben d’hora…..”, això sÃ, amb altres paraules com: “Qui s’aixeca dematà pixa allà avon vol”. Està vem més “encesos que un misto” o anà vem “a fer dissabte”; “Érem pel món” enlloc d’estar pel carrer; i quan una situació se’ns feis llarga era “Més llarga que sa Corema!”; i ara sentim “xistes” enlloc de “coverbos”; però encara no hem perdut el nostre “idò”, “oi”, “mem” o “uep!”.
Fa un temps vaig anar a ca la padrina a coure unes magdalenes al seu forn, i em va treure un llibre molt antic de receptes mallorquines. Era un recull de receptes escrites a mà quina a uns fulls de color groguenc i que feien olor a llibre tancat. Quina relÃquia! Mireu quina recepta que vaig trobar, em va cridar molt l’atenció, no vaig entendre reees!
Què sabeu que són 12 unces? O coure a forn perdut? Jo he descobert que 100gr són unes 3 unces, i coure a forn perdut és coure fins que sigui cuit!
Amb aquesta recepta una mica adaptada he fet les meves llengües de moix. Proveu-les de fer perquè són bonÃssimes!
Què necessitam?
Per unes 30 unitats:
- 100g de sucre glas
- 100g de mantequilla a temperatura ambient
- 3 blancs d’ou
- 100g de farina
- 1 polsim de sal
- 1 cullerada de sucre vainillat (opcional)
Per on començam?
_Encalentim el forn a 180º
_Mesclem el sucre amb la mantequilla (és important que estigui blaneta per poder mesclar-ho bé). Afegim les clares i remenem amb energia durant 2 minuts aproximadament. Llavors afegim a poc a poc la farina, la sal i el sucre vainillat.
_Posem la mescla en una mà nega pastissera i ho deixem reposar durant 10 minuts.
_Posem un paper vegetal a sobre d’una safata de forn i amb la mà nega pastissera anem formant petits bastons que seran les galletes. Hem de pensar a deixar bastant d’espai entre les galletes perquè sino se’ns ajuntarà la pasta!!
_Ho enfornem entre 7 i 10 minuts fins que siguin dorades pels costats. Les deixem refredar abans de servir.
A mi com que m’agrada molt la xocolata, vaig fondre una mica de xocolata per a cobertura i amb una mà nega pastissera vaig estendre un cordó de xocolata a sobre de les galletes. BonÃssim!!