Guida Cullerades Dolces Un blog per a recollir totes les coses bones, tant dolces com salades, que cada dia omplen els nostre sentits. Un blog per compartir…

Cata-taller de xocolata

Publicat dia 2 desembre 2012 Vivències
Cata-taller de xocolata

cata xocolateAvui us vull explicar la meva primera experiència d’una cata, que va ser ahir al  matí a Barcelona, i a més… de xocolata!! 🙂

La cata era ahir, dissabte, al matí, a les 11, així que en Tomeu i jo ens vam llevar ben d’hora per no anar amb presses i poder arribar puntuals a la cita. Feia un dia molt bo, i encara que el fred era ben present el sol va pujar fins ben amunt. Vam anar caminant del pis fins a la direcció del local on havíem d’anar, que en total van ser uns 25 minutets.

Quan vam arribar encara no hi havia ningú, vam ser els primers i això ens va permetre poder tafanejar una mica i fer unes quantes fotos. El local era bastant acollidor, i amb la decoració de tots els tallers i cates que hi fan. Es diu Gastronomia Activa (us deixo el link de la pàgina), i és súper interessant tot el que hi fan: tallers de cuina, tant de salats, com dolç, per a principiants, més avançats, tallers de nadal, galletes decorades, sushi, cates de moltíssimes coses, maridatges… en fi, ja us perdreu una mica per la seva web i veureu que tot és molt interessant.

Bé, al que anàvem! Vam entrar i ens vam trobar una taula amb un seient per cadascú, amb un plat on hi havia xocolates de molts tipus, un bol amb “palitos”, una botella d’aigua i una tasseta buida.

Només començar ens van omplir la tasseta d’una beguda que feia molt bona pinta, d’un color marronós i molt líquida. La vam beure i el seu gust no es corresponia gens amb la oloreta que feia, ja que va resultar que tenia cayena i chile. Ens van explicar que aquesta era la beguda original dels mayas, que feien amb cacau. I clar, el cacau és amarg, i el que passa és que nosaltres estem molt acostumats a la dolçor de la xocolata, que poc es correspon amb el cacau autèntic.

Vam seguir amb explicacions de la història del cacau, l’origen, el cacau des de l’arbre, la maduració, el gra, els beneficis…Ens van explicar com s’elabora, les diferents etapes, principals marques i tipus… Com a aspectes més interessants o que em van sorprendre més comentar que abans els grans de cacau s’utilitzaven com a moneda de canvi, i els que tenies més grans de cacau eren les persones amb més poder adquisitiu. Vam poder degustar el cacau en estat pur, pelant el propi gra, i ja us dic que va ser molt amarg.

Després ens van explicar com es fa la xocolata i vam passar a degustar diferents tipus de xocolates començant de menys quantitat de cacau a  més, fins a arribar al 100%. Com a curiositat dir-vos que la xocolata blanca no porta cacau, només porta mantega de cacau, que és el mateix que ens posem als llavis per hidratar-los quan se’ns pelen. Sí sí, la xocolata blanca és pura grassa!!!

Finalment, vam poder degustar diferents tipus de xocolata procedents de llocs diferents del món. I a més, vam aprendre a degustar-la! Us ho explico una mica: primer hem de mirar si brilla o és mate, quina tonalitat té… i així podrem saber quina quantitat de cacau porta. Tot seguit l’hem de trencar i escoltar el soroll que fa al trencar-lo, perquè una barreta de xocolata amb llet no farà el mateix soroll que una barreta de xocolata de cacau pur, i hem d’olorar el cantell de la barra per on hem trencat. Ens posem un tros petit a la boca i deixem que es fongui, no l’hem de mossegar. Aquí és on havíem de dir quin gust sentíem, què notàvem, quins records ens portava… i en Tomeu i jo estàvem una mica perduts!!! Sí que notàvem gustos diferents però a l’hora de dir-los… se’ns feia una mica complicat. Amb l’ajuda de tots però, res que no es pogués superar! AH! i entre tros i tros de xocolata, un “palito” i una mica d’aigua!

Per acabar ens van sevir una mica de vi Porto i vam poder repetir de xocolata.

Va ser una experiència molt bona que espero poder tornar a repetir. Us ho recomano molt si mai no n’heu fet cap, i si ja en sou experts ja sabreu a què em refereixo! Ara que ja he fet el primer pas puc dir que em va encantar i que ben segur que repetiré!! 🙂

Receptes similars: Vivències

Nit de cap d’any

Publicat dia 3 gener 2014

Com ha estat la vostra entrada a l’any 2014? Esper que molt bona! Avui vull saber coses de vosaltres, com vau passar la nit de cap d’any? Acompanyats amb bona companyia? Vau fer vosaltres mateixos el sopar, el vau encomanar…

Llegeix-ne més

Benvinguts a un nou projecte

Publicat dia 5 agost 2013

  El dia 1 d’abril d’aquest mateix any vaig rebre un correu electrònic que canviaria la vida d’aquest blog i que em faria omplir-me d’alegria i de satisfacció. Sense esperar-m’ho gens ni una mica la feina feta durant aquest temps…

Llegeix-ne més

Comenta